MEVSİMSEL GRİP;
Grip, Influenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39°C nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedir. Bazı durumlarda burun akıntısı durduğu zaman ciğerlere kadar inerek öksürük durumunu ortaya çıkarır. Bu grip havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan grip tir. Kesinlikle domuz gribiyle karıştırılmaması gerekir. Genellikle sonbahar ve ilk baharda ortaya çıkar.
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.
DOMUZ GRİBİ;
Hastalık, solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürük ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşıyor. Özellikle hijyen normal gündelik hayatta çok önemlidir. Kalabalık ortamlardan uzak durarak, düzenli beslenerek, sebze meyve ve bol c vitamini içeren besinler tüketerek vucudunuzu virüslere karşı dirençli hale getirebilirsiniz. Domuz gribi aşısına karşı değilim ama aşı olmak da istemiyorum!!!!! Sevgiler