24.10.09

MEVSİMSEL GRİP VE DOMUZ GRİBİ

MEVSİMSEL GRİP;

Grip, Influenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39°C nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedir. Bazı durumlarda burun akıntısı durduğu zaman ciğerlere kadar inerek öksürük durumunu ortaya çıkarır. Bu grip havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan grip tir. Kesinlikle domuz gribiyle karıştırılmaması gerekir. Genellikle sonbahar ve ilk baharda ortaya çıkar.

Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.

DOMUZ GRİBİ;

H1N1(domuz gribi) Türkiye’nin bir çok yerinde görülmeye başlandı. Her yıl ticari pazar yapılsın diye bir virüs çıkarılıyor ve kimyasal silah haline getiriliyor. Önceki yıl rus gribi, geçen yıl tavuk gribi, bu yıl domuz gribi çıktı. Kesin seneyede ayı gribi çıkar. Tüm insanlar uygun zamanda ve uygun yerde huzursuz ediliyor. Türkiyeye getirilecek aşılar ne kadar etkili, yan etkileri nelerdir ? Acaba genlerimizle mi oynanıyor ? şimdilik bu sorulara cevap verebilecek bir yetkili yok ama aşıları hemen ülkemize getirecek birileri çıkıveriyor ortaya!!!! Şimdi herkes aşı olmalımıyım yok sa aşı olmamalımıyım sorusunu kendi kendine sormaya başladı. Özellikle çocuklar ve yaşlılar domuz gribi aşısı olmalılar mı, ilerde aşının içindeki civa maddesi beyine nasıl bir etki yapar bilinmez ama, siz yine de grip olduğunuzu hissettiğiniz anda hemen bir hekime başvurunuz. Gene de tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Hastalık, solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürük ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşıyor. Özellikle hijyen normal gündelik hayatta çok önemlidir. Kalabalık ortamlardan uzak durarak, düzenli beslenerek, sebze meyve ve bol c vitamini içeren besinler tüketerek vucudunuzu virüslere karşı dirençli hale getirebilirsiniz. Domuz gribi aşısına karşı değilim ama aşı olmak da istemiyorum!!!!! Sevgiler


20.10.09

TEMEL FIKRALARI

Temel otelin birinin odasında kara kara düşünüyor.. 'Ulan' diyor, "Ben aşağıdan içki isterken laz olduğum anlaşılır mı acaba?" Geçiyor aynanın karşısına ve prova yapıyor. "Bana bir fvisku.. yok böyle anlarlar".. "Bana bir rakı, yok" diyor "böyle de anlarlar". "Bana bir bira.. tamam" diyor "böyle iyi.. anlamazlar". Ve aşağıya iniyor. Masaya dirseklerini dayıyor ve sesleniyor: - "Barmen bana bir bira". Barmen Temel'i biraz süzdükten sonra soruyor: - "Birader sen laz mısın?" Temel: "uuuy nasil anladın" diyor: - "Burası resepsiyon bar karşıda.."
------------------------------------------------------------------

Temel ile Dursun iki katlı otobüsle seyahat ediyordu. Üst kattaki Temel bir ara cep telefonunu çıkardı ve alt kattaki Dursun'u aradı: - "Tursun, orada durum nasıl?" - "Hüç... Bizim şoför uyumuş, otobüs öylece gidiyor." Temel: - "O da bir şey mi? Bizim katta hiç şoför yok. Otobüs şoförsüz gidiyor."
-------------------------------------------------------------------------------------------

Temel dahiliyeci olmuş ve buna bir gün kadının biri gelmiş, demiş ki:
-Doktor bey ne yesem onu mıçıyorum. Pasta yiyorum pasta cıkıyor ekmek yiyorum ekmek çıkıyor,demiş. Temel de :
-O zaman mok ye, demiş

--------------------------------------------------------------------------------------------

Aslan oglu aslan

Temel askere ilk gittiği zaman komutanin biri askerlerin hepsini çağirarak benim adim aslan oğlu aslan demiş ve ismimi her geldiğim zaman herkese soracağim demiş ve gitmiş! Ve 1- 2 gün sonra gelmiş ve askerlere adini sormuş ve sira temele geldiği zaman benim ismim ne diye sormuş ve temel bi hayvan oğli hayvan du ama çikartamadim..


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TEMEL'İN OĞLU

Temel'in oğlu küçük Temel, okula gittiğinde öğretmeni sorar:
Temel, baban nasıl iyi mi?
Küçük Temel:
Öğretmenum, babam dün akşam banyo küvetine girdi, uyudi kaldi oriya...
Öğretmen şaşkın:
Uyudu mu? Desene sular evi bastı, ev mahvoldu...
Küçük Temel sakin:
Yooo öğretmenum öyle olmadi, çünki babam ağzı açuk uyur...

EĞLENCE